Kuchnia

przetwory

Truskawkówka

1 kg truskawek
0,5l spirytusu
0,25 kg cukru
1 limeta lub cytryna
Owoce na nalewkę z truskawek muszą być dojrzałe i zdrowe. Przy wyborze owoców nie należy kierować się wielkością gdyż zazwyczaj duże owoce są puste w smaku. Truskawki wstępnie przebieramy odrzucając te zepsute, następnie wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Słój odkładamy na dzień do lodówki, tak by truskawki puściły sok. Następnie do słoja dolewamy spirytus, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe i ciemnie miejsce. W tym czasie co 3-4 dni należy potrząsnąć intensywnie słoikiem aby składniki się przemieszały. Po miesiącu dodajemy sok z limetki/cytryny dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Następnie całość filtrujemy przez gazę i wlewamy do docelowych butelek. Butelki z trunkiem pozostawić na 2-3 miesiące w ciemny pomieszczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation